Prijedlog za ručak: Proljetni đuveč

by | 15 Juna, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 200 g bijelog mesa
– 1 veća mrkva
– 1 veći krompir
– 2 manje paprike
– 200 g gljiva
– 1/3 prase
– 2 dl soka od paradajza
– 1 čaša (od 2 dl) riže
– 3 čaše vode
– ulje
– so, biber

Priprema:
1. Sitno isjeckati prasu, pa je ispržiti na malo ulja. Dodati piletinu isječenu na kocke i pržiti dok ne porumeni.
2. Zatim dodati isječene gljive, mrkvu, krompir i papriku, naliti paradajzom i dinstati nekoliko minuta.
3. Ubaciti opranu rižu i sipati vodu. Posoliti i pobiberiti po ukusu pa promiješati.
4. Potom šerpu staviti u rernu i peći na 200°C oko 20 minuta. Zatim sniziti temperaturu na 100°C i peći još pola sata dok riža ne upije svu tečnost. Povremeno, dok se peče, izvaditi iz rerne i promiješati kako se riža ne bi zalepila.
5. Gotovo jelo poslužiti uz salatu od sezonskog povrća.

IZVOR: POŠALJI RECEPT