Prijedlog za ručak: Turski đuveč

by | 24 Septembra, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 3 pileća bataka sa karabatacima
– 1 glavica crvenog luka
– 1 plavi patlidžan srednje veličine
– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 4 veća paradajza
– 150 g polutrajne kobasice
– 2 čena bijelog luka
– 2 kašike ajvara
– 5 dl pileće supe
– 60 g riže,
– ulje
– mješavina začina
– biber

Priprema:

1. Batake odvojiti od karabataka i začiniti po ukusu.
2. Crveni luk isjeći na kockice, crvenu i zelenu papriku očistiti i isjeći na krupnije kocke.
3. Plavi patlidžan oguliti i isjeći na kocke, paradajz za kriške, a bijeli luk što sitnije isjeckati. Polutrajnu kobasicu isjeći na kolutove.
4. Na malo ulja propržiti piletinu sa svih strana da porumeni. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući pileću supu po potrebi dok piletina ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Zatim batake izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
5. Na masnoći od mesa propržiti crveni i bijeli luk, a zatim dodati papriku i patlidžan te i njih kratko propržiti.
6. Potom dodati paradajz, rižu i začine po ukusu te nastaviti sa dinstanjem dok riža ne omekša (po potrebi dolivati malo supe).
7. Pred kraj kuhanja dodati polutrajnu kobasicu i ajvar, vratiti batake i sve zajedno kratko prokuhati.

IZVOR: POŠALJI RECEPT