Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
– 250 g sirovih leblebija
– 2 čena bijelog luka
– 1 glavica crvenog luka
– 1 veći krompir
– 1 šolja (od 2 dl) rukole
– 2 jajeta
– 1 kašika soli
– prstohvat bibera
– 2 kašike zrna korijandera
– 1 kašičica slatke mljevene paprike
– 1 kašičica kima
– 1 kašičica sode bikarbone
– 3-4 kašike brašna
– ulje
Priprema:
1. Leblebije oprati, staviti u dublju činiju i preliti hladnom vodom. Staviti činiju u frižider na 24 sata da omekšaju.
2. Nakon toga leblebije isprati, procijediti i ostaviti sa strane.
3. U sjeckalicu ili blender ubaciti rukolu, jaja, isjeckan crni i bijeli luk i narendan krompir. Usitniti mješavinu, pa smjesu pomiješati s leblebijama i ponovo usitniti.
4. Dodati kim, korijander, mljevenu papriku, sodu bikarbonu i brašno. Posoliti i pobiberiti.
5. U odgovarajućoj posudi zagrijati ulje. Pokvasiti ruke, pa od pripremljene smjese napraviti kuglice.
6. Pržiti ih s obe strane dok ne porumene, te vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće.
7. Falafele služiti uz salatu od krastavaca i sosom od kiselog mlijeka, pavlake i suhog kopra.
IZVOR: POŠALJI RECEPT