Pržena skuša u mediteranskom paradajz sosu

by | 3 Jula, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 1 kg skuše
– brašno i prezla po potrebi
– mješavina suhog biljnog začina po ukusu
– ulje
Za sos:
– maslinovo ulje
– 4 svježa paradajza
– 2 mlada crna luka
– 2 mlada bijela luka
– svjež bosiljak
– 1 grančica ruzmarina
– mješavina suhog biljnog začina
– malo šećera
Za prilog:
– 3 velika krompira
– 1 veza blitve
– so, biber
– ulje

Priprema:
1. Za sos isjeckati crni i bijeli luk, pa ga kratko propržiti na dobro zagrijanom ulju.
2. Paradajz preliti vrelom vodom, oguliti ga i isjeći pa dodati luku.
3. Ubaciti grančicu ruzmarina, malo šećera, te posuti mješavinom suhog biljnog začina po ukusu. Kuhati na umjerenoj temperaturi.
4. Za to vrijeme pripremiti prilog. Na ulju i vodi dinstati krompir isiječen na krupne kocke. Posoliti ga i pobiberiti po ukusu pa kad omekša, dodati opranu i isječenu blitvu. Kuhati još 10 minuta.
5. Ribu očistiti i izvaditi kosti, posuti je mješavinom suhog biljnog začina i utapkati prstima.
6. Zatim je uvaljati u mješavinu brašna i prezle pa pržiti na vrelom ulju s obje strane dok ne porumeni.
7. Kada se sos zgusne, ubaciti isjeckan bosiljak i promiješati.
8. Ribu servirati uz prilog, prelivenu pikantnim sosom.