Pržene sardine

by | 14 Novembra, 2013

sardele

Sastojci:

  • 700 g sardina
  • 300 g kukuruznog brašna
  • 1 limun, ulje
  • 1 svjež krastavac
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica sjeckane svježe mirođije
  • 2 dl pavlake
  • mješavina začina

Priprema:

1. Sardine pripremiti za prženje. Prvo im oštrim nožem odsjeći glave, a zatim ih uzdužno zasjeći i otvoriti pa izvaditi utrobu i kičmenu kost da bi se dobio oblik lista.
2. Filetirane sardine oprati, preliti sokom od limuna i začiniti po ukusu.
3. Potom ih uvaljati u kukuruzno brašno i pržiti u dubokom vrelom ulju dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da pokupi suvišnu masnoću.
4. Svjež krastavac oguliti pa središnji dio sa sjemenom izdubiti, a pulpu izrendati na krupno rende.
5. Rendani krastavac sjediniti s pavlakom, bijelim lukom u prahu, mirođijom i začinima po ukusu te polako promiješati. Pripremljeni umak ostaviti u frižideru da se ohladi.
6. Pržene sardine preliti umakom od krastavaca.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept