Punjena tjestenina

by | 31 Decembra, 2013

Clipboard048

Sastojci:

  • 350 g krupne tjestenine za punjenje
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g mesnate slanine
  • 2 češnja bijelog luka
  • 150 g špinat
  • 400 g sitnog sira
  • 40 g parmezana
  • 200 g pelata paradajza
  • 1 dl soka od paradajza
  • origano
  • so
  • 1 dl vode
  • mješavina začina

Priprema:

1. Tjesteninu obariti u slanoj vodi, pritom vodeći računa da se ne raskuva.
2. Crni luk i slaninu isjeći na kockice, a bijeli luk što sitnije isjeckati. Špinat očistiti i isjeći na trake.
3. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a zatim dodati slaninu pa i nju kratko propržiti da porumeni.
4. Potom dodati špinat i pržiti oko minut, skloniti s ringle i ostaviti da se ohladi.
5. Dodati sitni sir, origano i začine po ukusu i promiješati.
6. Posebno izmiksati pelat paradajza sa sokom od paradajza i malo vode pa začiniti po ukusu.
7. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati smjesu od paradajza te u nju utisnuti punjene školjkice tako da tjestenina ogrezne u saftu.
8. Posuti parmezanom i peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C 30 min.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept