Izuzetno ukusne gljive, kao prilog ili glavno jelo.
Sastojci:
(za 2 osobe)
2 velike gljive
maslinovo ulje
1 mladi luk (može i obični)
1/2 šoljice feta sira
1 kašičica nasjeckanog bosiljka
biber
1/2 tikvice
1/2 kašičice chili flekica ili mljevene paprike
parmezan, a može mozzarella ili slično
1
Gljive očistiti i samo malo isprati gornju stranu.
Izvaditi središnji dio.
Na malo ulja propržiti najprije gornju stranu 1–2 min. a zatim okrenuti i propržiti još jednu minutu. Ostaviti sa strane.
2
Na isto ulje dodati sitno nasjeckani mladi ili obični luk, propržiti dok ne postane staklast, a zatim dodati nasjeckanu tikvicu i nasjeckani središnji dio gljiva, koji ste u prvom postupku odrezali. Sve zajedno propržiti da tikvica omekša, dovoljno je 2 minute.
3
Istresti u zdjelu, dodati feta sir i nasjeckani bosiljak, zaliti sa nekoliko kašičica maslinovog ulja i pobiberiti. Nemojte dodavati soli jer je feta sir sam po sebi već jako slan.
4
Napuniti gljive, posuti naribanim parmezanom, a možete staviti i sir po svom izboru. Posuti flekicama odnosno chili papričicama.