Punjene kelerabe

by | 6 Maja, 2013

Sastojci:

  • 6 keleraba srednje veličine
  • 400 g mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 mrkva
  • 1 dl soka od paradajza
  • 50 g margarina
  • 5 dl mlijeka
  • 2 pune kašike brašna
  • 40 g parmezana
  • 150 g kačkavalja
  • 4 kašike ulja
  • mješavina začina, so

Priprema:

1. Kelerabe oguliti a zatim ih okruglim nožem pažljivo izdubiti tako da zidovi ostanu debljine 5 mm.
2. Ovako pripremljene kelerabe probariti u slanoj vodi da omekšaju pa ih procijediti od suvišne tečnosti.
3. Izdubljeno meso kelerabe i mrkvu izrendati na krupno rende, a crni luk što sitnije isjeckati.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mrkvu i kelerabu te i njih kratko propržiti.
5. Potom dodati mljevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanejm uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
6. Pred kraj dinstanja dodati sok od paradajza i začine po ukusu. Dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
7. Kelerabe napuniti pripremljenim filom od mesa.
8. Posebno u manjoj posudi otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
9. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati malo bešamel sosa, potom poslagati kelerabe i preliti ih preostalim bešamelom. Kelerabe posuti rendanim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok kelerabe potpuno ne omekšaju.

Izvor: Dobra hrana