Punjene lignje u umaku od paradajza

by | 3 Juna, 2014

Clipboard0614

Sastojci:

  • 800 g očišćenih lignji
  • 150 g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 300 g pelata paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 dl crnog vina
  • 3 češnja bijelog luka
  • 150 g šampinjona
  • 100 g brokula
  • 50 g crnih maslina
  • 3 dl supe od povrća
  • 1/2 veze pršuna
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:
1. Krake lignji i crni luk isjeći na kocke, šampinjone na listove, a brokule iskidati na manje cvjetove. Pelat paradajza isjeći na krupnije kocke, peršun i bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga procijediti.
3. Na malo ulja propržiti polovinu luka kako bi porumeneo, a potom dodati krake lignji i kratko propržiti.
4. Zatim dodati šampinjone, brokule i začine po ukusu, te dinstati uz povremeno dolijevanje vode, dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Pred kraj dinstanja dodati pirinač i polako promiješati.
6. Pripremljenim filom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicom. Ostatak fila ostaviti sa strane.
7. Posebno na malo ulja propržiti ostatak luka, a potom dodati pelat paradajza i kratko prodinstati.
8. Zatim sipati supu od povrća, vino, dodati paradajz pire, masline i začine po ukusu. Kuhati na umjerenoj temeparturi 10 min. kako bi se dobila ujednačena masa.
9. Dodati lignje i nastaviti s kuhanjem dok ne omekšaju.
10. Pred kraj kuhanja dodati ostatak fila, peršun i polako promiješati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept