Punjene sardele

by | 4 Septembra, 2014

Clipboard04

Sastojci:

  • 1 kg sardela
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 500 g paradajza
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašika peršuna
  • 4 češnja bijelog luka
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl supe od povrća
  • 100 g feta sira
  • 50 g zelenih maslina s paprikom

Priprema:
1. Sardelama odsjeći glave, uzdužno ih zaseći po stomaku te otvoriti i izvuću središnju kost.
2. Filetirane sardele raširiti kako bi se dobio izgled lista.
3. Bijeli luk ispasirati, masline isjeći na kockice, a feta sir izgnječiti.
4. U odgovarajućoj posudi sjediniti feta sir, polovinu bijelog luka, masline i peršun. Dodati malo maslinovog ulja i začina po ukusu, te dobro izmiješati.
5. Na svaki list sardele staviti malo pripremljenog fila, urolovati sardelu i pričvrstiti čačkalicom.
6. Crni luk isjeći na rebarca, paradajz na režnjeve, a šampinjone na listove.
7. Na preostalom maslinovom ulju propržiti crni luk, dodati šampinjone, paradajz i preostali bijeli luk, začiniti po ukusu i kratko propržiti.
8. U nauljenu vatrostalnu posudu presuti povrće, odozgo utisnuti rolnice sardela i zaliti mješavinom bijelog vina i supe od povrća. Jelo peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok sardele ne porumene a suvišna tečnost ne uvri.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept