Punjene tikvice

by | 14 Juna, 2014

Clipboard058

Sastojci:

  • 4 mlade tikvice
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 80 g pirinča
  • 1 jaje
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 120 g dimljenog sira
  • 5 kašika ulja
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • mješavina začina
  • biber

Za sos:

  • 1 instant čorba od pečuraka
  • 1 dl neutralne pavlake

Priprema:
1. Mlade tikvice oprati, a potom ih cikcak pokretima poprečno presjeći dva puta napola, kako bi se od jedne dobile tri polovine za punjenje.
2. Dobijene polovine izdubiti kašičicom da bi se mogle puniti. ”Meso” tikvica sitno isjeckati i ostaviti sa strane.
3. Crni luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja da porumeni. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pirinač, nasjeckane tikvice, mljevenu papriku, peršun, jaje i začine po ukusu i nastaviti s dinstanjem dok pirinač ne omekša.
5. Tikvice napuniti pripremljenim filom.
6. Pripremiti malo gušću instant čorbu od pečuraka, dodati neutralnu pavlaku i polako promiješati.
7. U vatrostalnu posudu sipati pripremljen umak od pečuraka, poslagati u njega punjene tikvice i prekriti folijom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok tikvice ne omekšaju. Zatim otkriti foliju, posuti rendanim dimljenim sirom i vratiti da se zapeče.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept