Punjeni bataci

by | 2 Januara, 2014

Clipboard011

Sastojci:

  • 6 većih pilećih bataka
  • 300 g gaude
  • ulje
  • 200 g praške šunke
  • 150 g buđavog sira
  • 50 g krem sira
  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 manja glavica brokula
  • mješavina začina

Priprema:

1. Pileće batake pažljivo odvojiti od kostiju da se dobiju veće šnicle. Prekriti ih najlon kesom i istanjiti tučkom za meso.
2. Posebno umutiti buđavi i krem sir. Gaudu i prašku šunku isjeći na listove.
3. Uzeti šniclu od bataka i premazati je kremom od sira. Zatim na polovinu šnicle nanijeti list gaude i praške šunke pa preklopiti drugom polovinom šnicle. Krajeve pričvrstiti čačkalicama. Na isti način preostalim materijalom napuniti i preostale batake.
4. Punjene batake pržiti poklopljene na umjerenoj temperaturi najprije s jedne, a potom i s druge strane dok ne porumene.
5. Karfiol i brokule iskidati na cvjetove i oprati. Potom kratko bariti u slanoj vodi dok ne omekša. Poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept