Punjeni paradajz u tijestu

by | 18 Septembra, 2013

Paradajz

Sastojci:

  • 8 paradajza
  • 150 g pilećeg bijelog mesa
  • 150 g junetine od buta
  • 2 tikvice
  • 1 crni luk
  • 1 paprika babura
  • 1 jaje
  • 1 pečena paprika
  • 20 g parmezana
  • 4 kašike ulja
  • začin C, biber

Za tijesto:

  • 100 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1,5 dl mijleka
  • 1,5 dl vode
  • začin C, biber

Priprema:

1. Piletinu i junetinu samljeti, isjeći donji dio paradajza i izdubiti sredinu, a očišćene tikvice, papriku baburu, luk i pečenu papriku isjeckati na kocke.
2. Na malo ulja pržiti luk dok ne porumeni, te dodati mljeveno meso, unutrašnjost paradajza i papriku baburu, pa dinstati uz povremeno dolijevanje vode.
3. U omekšalu papriku i meso dodati tikvice i pečenu papriku, začiniti i nastaviti s dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju. U dinstanu ohlađenu masu dodati jaje i parmezan, pa dobro promiješati.
4. Pripremljenom masom puniti paradajz, te ga poslagati u nauljenu vatrostalnu činiju i peći u zagrijanoj rerni.
5. Posebno pripremiti tijesto od mlijeka, jaja, brašna i vode, pa ga začiniti po ukusu.
6. Pripremljenim tijestom zaliti napola pečeni paradajz i vratiti ga u rernu dok se tijesto ne ispeče.

Izvor: Dobra hrana