Punjeni plavi patlidžan

by | 29 Novembra, 2017

Foto: Thinkstock

Sastojci:

4 plava patlidžana
100 g riže
1 mrkva
1/2 manje glavice celera
2 paradajza
100 g šunke
100 g mocarele
2 dl juneće supe
3 kašike ulja
mješavina začina, biber

Priprema:

1. Patlidžane oprati, isjeći uzduž na polovine, te izdubiti sredinu. Zatim ga kratko blanširati u slanoj vodi pa izvaditi i ocijediti od suvišne tečnosti.

2. Mrkvu i celer oguliti i izrendati na krupno rende, paradajz, šunku, mocarelu i izvađenu sredinu patlidžana isjeći na kockice.

3. U teflonskoj tavi na malo ulja propržiti mrkvu i celer, pa dodati sredinu patlidžana, paradajz i rižu, te dinstati, uz povremeno dolivanje supe, dok svi sastojci ne omekšaju.

4. U izdinstanu masu dodati mocarelu i šunku, izmiješati i začiniti po ukusu, pa pripremljenom masom puniti udubljenja od patlidžana.

5. Punjeni patlidžan poslagati u nauljenu tepsiju, pa staviti u zagrijanu rernu na 200°C i kratko zapeći.

IZVOR: POŠALJI RECEPT