Punjeni zapečeni krompir

by | 26 Jula, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

8 krompira srednje veličine
350 g miješanog mljevenog mesa
80 g mariniranih šampinjona
60 g riže
1 jaje
1 glavica crvenog luka
100 g kajmaka
5 kašika ulja
mješavina začina
so, biber
Za preliv:
2 jajeta
3 dl piva
100 g brašna

Priprema:

1. Krompir oprati i zajedno sa ljuskom skuhati u slanoj vodi kako bi omekšao. Zatim ga oguliti, odsjeći pri vrhu i izdubiti.
2. Crveni luk i marinirane šampinjone isjeći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crveni luk, potom dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola dinstano, dodati rižu i nastaviti sa dinstanjem dok ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
5. U pripremljen fil od mesa dodati marinirane šampinjone, jaje, začine po ukusu i promiješati.
6. Izdubljene krompire napuniti pripremljenim filom, poslagati ih u nauljenu tepsiju i zaliti supom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok tečnost napola ne uvri.
7. Zatim tepsiju izvaditi iz rerne, na svaki krompir staviti po kašičicu kajmaka i zaliti mešavinom jaja, piva i brašna. Vratiti u rernu.

IZVOR: POŠALJI RECEPT