Punjeno pile

by | 14 Decembra, 2013

INDONESIA: illustration

Sastojci:

  • 1 pile od 1,8 kg
  • 500 g hljeba
  • 3 jajeta, ulje
  • 3 dl mlijeka
  • 100 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • mješavina začina
  • 500 g krompira
  • 1 brokula

Priprema:
1. Crni luk i slaninu isjeći na kockice i propržiti na malo ulja.
2. Hljeb isjeći na krupnije kocke i preliti mlijekom, a potom ručno izgnječiti.
3. Sjediniti natopljeni hljeb s prženim lukom i slaninom, dodati jaja, peršun i začine po ukusu pa promiješati.
4. Pile natrljati začinima po ukusu. Zatim unutrašnjost pileta i prostor između bijelog mesa i kožure napuniti pripremljenim filom. Kožuru pričvrstiti čačkalicama da fil ne bi iscurio.
5. Krompir oguliti i isjeći na kriške.
6. Tepsiju nauljiti i staviti u nju punjeno pile, prekriti ga folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C oko 60 min. Potom skloniti foliju pa rasporediti oko pileta krompir i nastaviti s pečenjem dok pile i krompir ne porumene.
7. Brokule iskidati na cvjetove i obariti u slanoj vodi. Zatim ga procijediti i poslužiti kao prilog.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept