Puretina u sosu od bijelog luka

by | 11 Maja, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
– 600 g purećeg bijelog mesa
– 2 veće glavice bijelog luka
– 1 glavica crnog luka
– 150 ml pavlake za kuhanje
– 100 ml bijelog vina
– 50 g putera
– 2 kašike limunovog soka
– ulje, so

Priprema:
1. Glavice bijelog luka odsjeći pri vrhu, pa odsječeni dio premazati uljem. Potom ih zajedno s ljuskom uviti u foliju i staviti u zagrijanu rernu na 200°S da se peku dok pulpa ne omekša.
2. Puretinu isjeći na šnicle, istanjiti tučkom za meso i posoliti. Potom meso propržiti na rastopljenom puteru da porumeni s obje strane. Izvaditi ga i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa propržiti sjeckani crni luk da porumeni. Preliti ga bijelim vinom i nadalje dinstati dok tečnost ne uvri.
4. Sipati pavlaku za kuhanje, dodati istisnutu pulpu pečenog bijelog luka, začiniti po ukusu, te sve zajedno prodinstati. Potom sastojke izmiksati u blenderu da bi se dobio fini umak. Dodati u njega limunov sok i promiješati.
5. Pripremljenim umakom preliti puretinu.