Ragu s junetinom i borovnicama

by | 13 Jula, 2013

Ragu

Sastojci:

  • 800 g junetine od buta
  • 70 g mesnate slanine
  • 200 g mariniranih šumskih pečuraka
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 kašike zamrznutih borovnica
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 dl suhog crnog vina
  • 1 kašika jseckanog lista peršuna
  • 1 kašika sjeckanog lista celera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike ulja
  • 300 g tjestenine po želji
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Junetinu isjeći na krupnije kocke, slaninu na štapiće, a crni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti slaninu, crni i bijeli luk, a zatim dodati junetinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
3. Kada je meso napola gotovo, dodati crno vino, šumske pečurke, paradajz pire, lovorov list i šećer te nastaviti sa dinstanjem.
4. Kada meso omekša, dodati borovnice, peršunov i celerov list, mješavinu brašna sa malo vode i začine po ukusu. Kratko prokuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustina.
5. Tjesteninu obariti u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja i poslužiti je kao prilog uz glavno jelo.

Izvor: Dobra hrana