Rajska musaka od bukovača

by | 11 Novembra, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
400 g mljevenog mesa
500 g mladih bukovača
1 glavica crvenog luka
2 veća paradajza
100 g kačkavalja
so, biber
bosiljak
Bešamel sos
50 g putera
2 kašike brašna
300 ml mlijeka

Priprema:
1. Bukovače kratko ispeći na roštilju ili u grill-tavi i ostaviti ih na toplom.
2. Na malo ulja propržiti crgeni luk, dodati mljeveno meso, pržiti dok meso ne promijeni boju, a pred kraj dinstanja dodati izrendan ili sitno isjeckan paradajz bez ljuske. Začiniti po želji.
3. Za to vrijeme pripremiti bešamel sos – u manjoj šerpici otopiti puter, upržiti brašno (voditi računa da ne promijeni boju), te lagano dodavati hladno mlijeko, neprekidno miješajući dok se sos ne zgusne.
4. Nakon toga u podmazanu vatrostalnu posudu ili manji pleh redati polovinu bukovača, a zatim polovinu fila od mesa. Preliti polovinom bešamel sosa, narendati kačkavalj pa postupak ponoviti još jednom.
5. Musaku zapeći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 min.

IZVOR: POŠALJI RECEPT