Ramstek u sosu od senfa

by | 7 Juna, 2013

Sastojci:

  • 600 g ramsteka
  • 1 dl bijelog vina
  • juneće supe po potrebi
  • 2 kašičice senfa
  • 2 kašike susama
  • 1 dl pavlake
  • 1 kašika gustina
  • 2 češnja bijelog luka
  • 300 g tjestenine po želji
  • ulje, biber, so

Priprema:

1. Ramstek isjeći na tanje šnicle, istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Od istanjenih šnicli ručno oblikovati medaljone, pa ih premazati senfom.
3. U teflonskom tiganju ugrejati malo ulja, pa u njega spuštati medaljone sa krajevima okrenutim nadolje i pržiti ih dok ne porumene. Potom okrenuti na drugu stranu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje juneće supe po potrebi dok meso ne omekša.
4. Kada je meso napola dinstano, izvaditi ga iz tiganja i ostaviti na toplom. U tiganj dodati bijelo vino, pavlaku, preostali senf, susam, pasirani bijeli luk i mješavinu gustina sa malo juneće supe. Kratko prokuhati da se dobije ujednačena smjesa, te vratiti meso i nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi dok medaljoni potpuno ne omekšaju. Pred kraj dodati začine po ukusu.
5. Tjesteninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana