Ravioli sa špinatom

by | 1 Jula, 2014

Sastojci:
Za tijesto:

  • 500 g mekog brašna
  • 2,5 dl vode, so

Za fil:

  • 300 g špinata
  • 120 g sitnog sira
  • 20 g parmezana
  • 100 g praške šunke
  • 1 žumanjak, so

Za preliv:

  • 30 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 4 dl mlijeka, so
  • 3 trougla topljenog sira
  • 20 g parmezana

Priprema:

Tijesto:
1. U vanglicu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati malo soli i mlaku vodu, te promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto ostaviti da miruje 20 min.

Fil:
1. Špinat obariti i ocijediti od suvišne tečnosti pa isijeckati. Potom ga sjediniti sa sitnim sirom, sjeckanom praškom šunkom, žumanjkom i parmezanom, pa izmiješati.

Preliv:
1. U šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dodavati mlijeko uz neprestano miješanje i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne.

2. Pred kraj kuhanja dodati trouglove topljenog sira i parmezan.

Finalni postupak:

1. Umiješeno tijesto istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 2 mm i uzdužno isjeći na trake širine 4 cm.
2. Uzeti jednu traku, te po njoj rasporediti gomilice fila od špinata, tako da jedna od druge budu udaljene 3 cm. Prekriti je drugom praznom trakom od tijesta, a zatim okruglim zupčastim nožem između gomilica fila isjeći kvadrate. Krajeve kvadrata pritisnuti viljuškom da bi se slijepili. Na isti način oblikovati još raviola.
3. Raviole obariti u ključaloj vodi i ocijediti od suvišne tečnosti. Nakon toga ih poprskati uljem da se ne bi slijepili i preliti umakom od sira.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept