Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Za preliv:
Priprema:
Tijesto:
1. U vanglicu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati malo soli i mlaku vodu, te promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto ostaviti da miruje 20 min.
Fil:
1. Špinat obariti i ocijediti od suvišne tečnosti pa isijeckati. Potom ga sjediniti sa sitnim sirom, sjeckanom praškom šunkom, žumanjkom i parmezanom, pa izmiješati.
Preliv:
1. U šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dodavati mlijeko uz neprestano miješanje i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati trouglove topljenog sira i parmezan.
Finalni postupak:
1. Umiješeno tijesto istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 2 mm i uzdužno isjeći na trake širine 4 cm.
2. Uzeti jednu traku, te po njoj rasporediti gomilice fila od špinata, tako da jedna od druge budu udaljene 3 cm. Prekriti je drugom praznom trakom od tijesta, a zatim okruglim zupčastim nožem između gomilica fila isjeći kvadrate. Krajeve kvadrata pritisnuti viljuškom da bi se slijepili. Na isti način oblikovati još raviola.
3. Raviole obariti u ključaloj vodi i ocijediti od suvišne tečnosti. Nakon toga ih poprskati uljem da se ne bi slijepili i preliti umakom od sira.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept