![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/mafini-hrana-jelo-Getty-600x470.jpg)
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Foto: Thinkstock
Sastojci:
400-500 g ribljih fileta
1 cm oljuštenog rendanog đumbira
900 g krompira isjeckanog na kockice
2 mrkve isjeckane na kockice
glavica bijelog luka (očišljeni i usitnjeni čenovi)
1 jaje, umućeno
1 1/2 šolja gustina
1/2 šolje brašna
so i biber po ukusu
8 šolja bistre riblje supe
ulje za prženje
Za sos:
šolja sirćeta
šolja kisele vode
šolja smeđeg šećera
3 kašike soja sosa
2 kašike gustina (razmućene u 3 kašike vode)
malo tucane paprike
Priprema:
1. Skuhajte riblje filete u vodi s đumbirom
2. Kada je riba skuhana, usitnite je viljuškom tako da dobijete oko 4 šolje kuhane ribe.
3. U posebnoj šerpi skuhajte krompir i mrkvu dok ne omekšaju.
4. U blender stavite ribu, krompir, mrkvu, bijeli luk i jaje i dobro umutite. Prebacite smjesu u posudu i dodajte brašno i gustin i dobor promiješajte, pa dodajte so i biber.
5. Od ove smjese pravite loptice i kuhajte ih u bistroj ribljoj supi dok ne porumene.
6. Skuhane loptice zatim pržite u dubokom ulju.
Sos:
U tavi pomiješajte sirće, kiselu vodu, šećer i soja sos. Krčkajte dok se šećer ne rastvori, pa dodajte gustin rastvoren u vodi. Ako želite gušći sos, dodajte više gustina i kuhajte da se ublaži ukus gustina. Ako želite pikantniji ukus, dodajte ljutu tucanu papriku.
Poslužite riblje loptice uz sos.
IZVOR: POŠALJI RECPT