Risotto di zucca (rižoto s bundevom)

by | 16 Oktobra, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
600 g svježe bundeve
2 kašike maslinovog ulja
90 g putera
1 glavica crvenog luka
1 čen bijelog luka
300 g carnaroli riže
1 l pileće supe
50 g rendanog parmezana
ruzmarin
so, biber

Priprema:
1. U tavi rastopiti trećinu putera i ulje pa dodati grančicu ruzmarina, čen bijelog luka i bundevu isjeckanu na što sitnije kockice. Kuhati poklopljeno oko 20 minuta tj. dok bundeva ne omekša. Ukloniti grančicu ruzmarina i čen bijelog luka, skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
2. U drugoj, većoj, tavi rastopiti polovinu preostalog putera i na umjerenoj temperaturi propržiti sitno sjeckan crveni luk.
3. Kada postane mekan i proziran dodati rižu i propržiti par minuta uz stalno miješanje.
4. Postepeno dodavati toplu supu i miješati rižu sve dok se zrno ne skuha.
5. Skloniti sa vatre, dodati preostali puter i rendani sir pa promiješati.
6. Zatim, dodati kockice bundeve i još jednom sve dobro sjediniti.
7. Servirati odmah, dekorisati i poslužiti dok je toplo.

IZVOR: ANTONIO-CARLUCCIO.COM