Rižoto s gamborima, tikvicama i šafranom

by | 12 Februara, 2014

rizoto

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 240 g gambora
  • 100 g tikvica
  • 30 g crnog luka
  • 2 g bijelog luka
  • 1 g ruzmarina
  • 3 dl neutralne pavlake
  • 10 g margarina
  • 5 dl bijelog vina
  • 5 dl supe od povrća
  • šafran
  • maslinovo ulje
  • morska so
  • zeleni biber

Priprema:
1. Na maslinovom ulju propržiti sitno sjeckani ruzmarin, pa dodati sjeckani bijeli i crni luk.
2. Dodati gambore, a odmah potom i sjeckane tikvice. Ne miješati varjačom da se smjesa ne bi raspala već protresti tiganj što energičnije kako bi se sve ravnomjerno propržilo.
3. Nakon toga dodati šafran koji je prije toga razmućen u malo bijelog vina. Sipati neutralnu pavlaku i malo supe od povrća, kao i prethodno skuhani pirinač (al dente – tvrdo kuhan). Rižoto treba da dobije lijepu žutu boju. Laganim pokretima miješati smjesu i dodavati margarin, morsku so i zeleni biber. Držati na ringli dok ne postane kremast. Nakon toga servirati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept