Rižoto s lignjama

by | 21 Januara, 2014

rizoto1

Sastojci:

  • 500 g očišćenih lignji
  • 150 g šampinjona
  • 150 g bukovača
  • 300 g pelata paradajza
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1/2 veze peršuna
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 mrkve
  • 150 g integralnog pirinča
  • mješavina začina
  • so

Priprema:
1. Crni luk i bukovače isjeći na kockice, lignje na kolutove, šampinjone na listove a mrkvu izrendati na krupno rende.
2. Bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
3. Pelat paradajza samljeti u blenderu.
4. Pirinač obariti u slanoj vodi a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti.
5. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk a zatim dodati mrkvu i bukovače te i njih kratko propržiti.
6. Potom dodati lignje i šampinjone te sve zajedno pržiti 5 min. Nastaviti s dinstanjem 30 min. dolijevajući vodu po potrebi.
7. Zatim dodati pelat paradajza, soja sos, integralni pirinač i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dodati peršun.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept