Rižoto s pečenicom

by | 23 Decembra, 2013

Clipboard104

Sastojci:

  • 200 g integralnog pirinča
  • 150 g pečenice
  • 1 glavica crnog luka
  • 80 g putera
  • 1 juneća kocka za supu
  • rendana kora od 1/2 limuna
  • 1,5 dl pavlake za kuhanje
  • 150 g kačkavalja
  • 20 g parmezana
  • 2 žumanjka
  • mješavina začina

Priprema:

1. Juneću kocku za supu rastvoriti u 1,5 l vode i ostaviti da proključa. Potom dodati integralni pirinač i nastaviti s kuhanjem dok pirinač ne nabubri. Zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk isjeći na kockice, a pečenicu na štapiće.
3. U šerpi otopiti kašiku putera pa dodati crni luk i kratko propržiti. Potom dodati pirinač i pečenicu, sipati pavlaku za kuhanje i sve zajedno kratko prokuhati da bi suvišna tečnost uvrila.
4. Skloniti s ringle i dok je još toplo dodati umućene žumanjke, parmezan, rendanu koru limuna, kačkavalj, preostali puter i začine po ukusu te sve zajedno dobro promiješati. Gotovo jelo poslužiti toplo.

Izvor: Dobra hrana