Rolovani som

by | 2 Jula, 2013

Sastojci:

  • 500 g tanjih fileta soma
  • 2 manje tikvice
  • 1/2 limuna
  • 100 g listova slanine
  • 300 g pelata paradajza
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl supe od povrća
  • 2 češnja bijelog luka
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 100 g gaude
  • mješavina začina

Priprema:

1. Filete soma uzdužno presjeći napola, poprskati ih sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Tikvice zajedno s korom pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove.
3. File soma prekriti listom tikvice i slanine pa pažljivo urolovati i uviti u foliju. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica. Kuhati rolnice u ključaloj vodi 10 minuta, a potom ih izvaditi i ostaviti da se ohlade.
4. Posebno izmiksati pelat paradajza, maslinovo ulje, isjeckan bijeli luk, bijelo vino i supu od povrća. Začiniti po ukusu.
5. Ohlađene barene rolnice izvaditi iz folije.
6. U odgovarajuću vatrostalnu posudu sipati polovinu smjese od paradajza. Poslagati rolnice soma i preliti ostatkom smjese. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 30 min. a zatim izvaditi iz rerne, posuti rendanom gaudom i vratiti dok se sir ne otopi.

Izvor: Dobra hrana