Ruske ćufte

by | 27 Januara, 2014

cufte3

Sastojci:

  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašika mljevene paprike
  • prezli po potrebi
  • 1 jaje
  • ulje
  • 150 g pirinča
  • 1 praziluk
  • 2 mrkve
  • 200 g šampinjona
  • 200 ml kečapa
  • 40 g putera
  • 5 dl mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 40 g parmezana
  • mješavina začina

Priprema:
1. Piletinu samljeti na mašini za mljevenje, a crni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Sjediniti mljevenu piletinu, crni i bijeli luk, mljevenu papriku, jaje i začine po ukusu. Dodati prezli koliko je potrebno da se dobije gušća smjesa.
3. Od dobijene mase formirati ćuftice. Propržiti ih na ulju da porumene.
4. Praziluk isjeći na kockice, šampinjone na listove, a mrkvu izrendati na krupno rende.
5. Na ulju propržiti praziluk i mrkvu, a zatim dodati šampinjone te i njih kratko prodinstati. Potom dodati pirinač i nastaviti s dinstanjem uz dolijevanje vode po potrebi.
6. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju rasporediti fil od pirinča. U njega utisnuti pržene ćufte, preliti ih kečapom i na kraju bešamel sosom. Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept