Sarmice u vinovom lišću

by | 14 Augusta, 2013

Sarmice-u-vinovom-liscu

Sastojci:

  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 glavica luka
  • 500 g bukovača
  • 80 g pirinča
  • 2 mrkve
  • 0,5 dl ulja
  • 5 dl juneće supe
  • 25 većih listova vinove loze
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 3 dl ovčijeg kiselog mlijeka
  • mješavina začina, so, biber

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti, mrkvu oljuštiti i izrendati na krupno rende, a bukovače i luk sitno isjeckati.
2. Listove vinove loze oprati i preliti ključalom vodom, a zatim poklopiti i ostaviti kratko u vodi kako bi omekšali. Izvaditi listove i isjeći zadebljanja.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i mrkvu, a potom dodati piletinu i bukovače, te dinstati uz dolijevanje supe po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pirinač, mljevenu papriku i začine, pa uz povremeno miješanje dinstati dok pirinač ne omekša.
5. Na svaki list vinove loze staviti kašiku pripremljenog fila, zaviti sarme i poređati ih u zemljanu tepsiju. Pripremljene sarme zaliti ostatkom supe da ogreznu i staviti u rernu da se zapeku. Zapečene sarme preliti ovčijim kiselim mlijekom.

Izvor: Dobra hrana