Savršen ljetni ručak: Isprobajte punjeni patlidžan

by | 15 Jula, 2017

Foto: Pixabay

Sastojci:

4 patlidžana srednje veličine
300 g pilećeg bijelog mesa
1 glavica crvenog luka
1 mrkva
1 tikvica
5 dl soka od paradajza
2 čena bijelog luka
biber
ulje
3 paradajza
mješavina začina

Priprema:

1. Patlidžane uzdužno presjeći napola, a potom ih obariti u slanoj vodi da bi omekšali. Zatim sredinu obarenih patlidžana pažljivo izdubiti.
2. Crveni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, bijeli luk ispasirati. Tikvicu oguliti i isjeći na krupnije kocke.
3. Piletinu samljeti na mašini za mljevenje.
4. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati mrkvu, te i nju kratko propržiti. Dodati piletinu i pržiti je uz neprekidno miješanje dok ne promijeni boju.
5. Izdubljenu pulpu patlidžana isjeckati i dodati pred kraj kuhanja. Sipati 2 dl soka od paradajza, začiniti po ukusu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
6. Pripremljenom smjesom napuniti polovine patlidžana, a odozgo prekriti kolutovima paradajza.
7. Preostali sok od paradajza sjediniti sa malo ulja i 1 dl vode, a potom sipati u odgovarajuću tepsiju. Poslagati u nju punjeni patlidžan i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 35 min.

IZVOR: POŠALJI RECEPT