![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/mafini-hrana-jelo-Getty-600x470.jpg)
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
500 g narezanog kiselog kupusa
600 g svinjskog buta
100 g domaće sušene slanine (ili pancete)
2 glavice luka
1 čen bijelog luka
5 kašičice mljevene crvene paprike
2 sušena lovorova lista
3 kašike oštrog brašna
2 kašike kisele pavlake
so, biber, vlasac
Priprema:
Pržiti sitno sjeckan luk i pancetu na malo ulja cca 2-3 minute. Dodati meso isječeno na kockice, promiješati i propržiti ga sa svih strana, dodati tada brašno i crvenu papriku, dobro promiješati, zaliti sa toliko vode da se meso prekrije. Začiniti solju i paprom, pa uz povremeno dolijevanje dinstati meso 20-30 minuta.
Tada dodati kiseli kupus koji prethodno valja svakako dobro oprati u barem jednoj vodi kako ne bi bio prekiseo, dobro promiješati, dodati lovorov list, biber pa doliti toliko vode da prekrije kupus. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje vode još 1 sat.Svakako je bitno da ne dolijete odmah pun lonac vode, nego da se gulaš ustvari polagano dinsta u malo tekućine.
Pred sam kraj kuhanja, doliti još malo vode i razmutiti u gulašu kiselo vrhnje. Kratko prokuhati, dodati sjeckani vlasac i poslužiti uz kuhani pire krompir.
Izvor: recipeci.com