![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/mafini-hrana-jelo-Getty-600x470.jpg)
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
1 kg krompira
2 dl kiselog vrhnja
2 dl vrhnja za kuhanje
so
biber
čen bijelog luka
180 g tvrdog sira (Grijer, npr)
kašika mješavine mljevenog kima, crvene paprike, curryja i bosiljka
40 g maslaca
muskatni oraščić
Priprema:
Oguljeni krompir narežite na tanke ploške. Stavite ih u zdjelu i prelijte hladnom vodom. Ostavite neka stoje pet minuta, a zatim ih dobro ocijedite. Očistite bijeli luk i presijecite ga na pola. Okrugli kalup za torte premažite po dnu i rubovima polovinama bijelog luka, energično stiščući kako bi izašla sva aroma, pa zdjelu premažite maslacem.
Krompir, kiselo i vrhnje za kuhanje izmiješajte u zdjeli, začinite solju, bibierom, naribanim muskatnim oraščićem i mješavinom začina. Dobro izmiješajte i prebacite u kalup. Ostatak vrhnja s dna posude izlijte po torti, pospite ribanim sirom i listićima maslaca.
Zagrijte rernu na 180°C i pecite krompir oko 45 minuta, dok god ne bude mekan, a po vrhu zlatno žute boje. Kad je pečen, ostavite ga oko 10 minuta neka odstoji, a zatim izrežite na šnite. Po želji u krompir možete umiješati i dinstane listiće gljiva, te manje kocke slanine.
Rasporedite ravnomjerno komade po vrhu, pospite ribanim sirom i listićima maslaca. Ako vam se pečena torta čini premalo sočna, još vruću zalijte s malo mlijeka, pa vratite u ugašenu, zagrijanu pećnicu.
Foto: Pinterest Izvor: 24sata.hr