Složenac od mesa i krompira

by | 10 Februara, 2014

Clipboard04

Sastojci:

  • 1 veći svinjski file
  • 150 g krem sira
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 8 listova zelene salate
  • 2 paradajza
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 mladi luk
  • 4 crne masline
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Za pljeskavice od krompira:

  • 2 jajeta
  • 400 g krompira
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g kačkavalja
  • 2 dl ulja
  • so

Priprema:
1. Svinjski file isjeći na medaljone, istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Propržiti na vrelom ulju a potom izvaditi iz masnoće.
3. Paradajz i crni luk isjeći na deblje kolutove, mladi luk na štapiće.
4. Posebno sjediniti krem sir, paradajz pire i začine po ukusu, pa dobro izmiješati.
5. Na 4 prazne pljeskavice od krompira staviti po jedan list zelene salate. Premazati pripremljenim kremom od sira, staviti kolut paradajza i prekriti medaljonom od mesa. Zatim nanijeti kolut luka, nekoliko štapića mladog luka i preklopiti pljeskavicom od krompira sa sirom.
6. Po sredini probosti čačkalicom i na vrh zabosti maslinu.

Pljeskavice od krompira:
1. Krompir oljuštiti, isjeći na kocke i obariti u slanoj vodi. Zatim ga ispasirati i ostaviti da se ohladi.
2. Dodati jaja, prašak za pecivo i malo soli po ukusu pa dobro izmiješati i oblikovati 8 pljeskavica. Pržiti ih na vrelom ulju s obje strane dok ne porumene.
3. Na 4 pljeskavice od krompira staviti malo rendanog kačkavalja. Rernu zagrijati na 150 ºC, te pljeskavice nakratko ugrijati kako bi se sir otopio.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept