Složenac od oslića

by | 29 Novembra, 2013

110

Sastojci:

  • 1 kg fileta oslića
  • 1 kg krompira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 veza peršuna
  • 3 mrkve
  • 1 l vode
  • 2 lovorova lista
  • mješavina začina

Priprema:

1. Filete oslića isjeći na krupnije kocke i začiniti po ukusu.
2. Krompir oguliti i isjeći na kolutove, mrkvu izrendati na krupno rende, a bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
3. Posebno sjediniti vodu, bijelo vino i začine po ukusu.
4. U odgovarajuću vatrostalnu posudu poslagati red kolutova krompira, zatim red fileta oslića i malo rendane mrkve. Poprskati maslinovim uljem pa posuti peršunom i bijelim lukom. Na svaki drugi red staviti po list lovora. Isti postupak slaganja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, a završiti kolutovima krompira. Na kraju preliti mješavinom vode i vina da ogrezne.
5. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C 20 min. Potom skloniti foliju i nastaviti s pečenjem dok riba i krompir ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept