Som na portugalski način

by | 17 Januara, 2014

som

Sastojci:

  • 500 g fileta soma
  • 300 g kačkavalja
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • 700 g krompira
  • 200 g brašna
  • 1 limun
  • ulje
  • mješavina začina

Za bešamel sos:

  • 40 g putera
  • 1 kašika brašna
  • 1 jaje
  • 4 dl mlijeka
  • so

Priprema:
1. Filete soma isjeći na manje komade, poprskati ih sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Potom ih uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju da porumene.
3. Posebno pripremiti bešamel. U manjoj šerpi otopiti puter a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. U prohlađeni sos umiješati jaje.
4. Krompir oguliti a zatim ga ucijelo obariti u slanoj vodu da napola omekša. Ocijediti ga od suvišne tečnosti pa ostaviti da se ohladi i isjeći na kolutove.
5. Crni luk isjeći na rebarca te ga propržiti na vrelom ulju da porumeni.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati red kolutova krompira. Posuti ga sa malo crnog i bijelog luka, prekriti komadima soma i rasporediti malo kačkavalja. Zatim preliti s malo bešamela.
Postupak ponoviti još jednom pa završiti krompirom. Složenac preliti bešamelom i posuti sirom.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 oC oko 40 min. dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept