Specijalitet aloo tikki

by | 22 Marta, 2014

specijalitet

Sastojci:

  • 3 velika krompira
  • 1 kašika ulja od sjemenki grožđa
  • 1 puna kašičica sjemenki kumina
  • 1 kašičica turmerika u prahu
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • prstohvat morske soli
  • 1 komad đumbira veličine 2,5 cm
  • 2 do 3 svježe zelene čili papričice
  • 200 g odmrznutog graška
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1 kašičica garam masale
  • 1 kašičica čili papričice u prahu
  • 1 kašičica suhog manga u prahu
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 kašika brašna od leblebije
  • 1 kašika soka od limun

Priprema:
1. Krompir obariti zajedno s ljuskom, a zatim ga oguliti i ispasirati.
2. Crni luk isjeći na kockice, ljutu papričicu očistiti od sjemena i peteljki i izmiksati u blenderu.
3. U dubljem tiganju na umjereno zagrijanom ulju pržiti kumin, turmerik u prahu i kurkumu 30 sekundi.
4. Potom dodati 2/3 pripremljenog crnog luka i prstohvat soli. Pržite oko 2 min. uz neprestano miješanje. Zatim dodati đumbir i zelene čili papričice pa pržiti još 2 min.
5. Prženu smjesu sjediniti s pasiranim krompirom pa dodati korijander, garam masalu, crvenu čili papričicu, mango u prahu, so, brašno od leblebija i ostatak crnog luka. Dobro promiješati rukama. Dodati sok od limuna i ponovo promiješati.
6. Od dobijene smjese oblikovati pljosnate ćufte prečnika 7,5 cm. Pržiti ih na umjereno toplom ulju sa jedne strane 3 minuta, a zatim okrenuti drugu stranu pa i nju pržiti približno toliko. Tople ćufte preliti umakom od mente, pavlake i čatanija.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept