Špikovana junetina u sosu od belog vina

by | 30 Juna, 2013

Sastojci:

  • 1 kg junetine od buta u komadu
  • 6 čenova bijelog luka
  • 3 kisela krastavca
  • 3 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 1/4 celera
  • 1 kašika senfa
  • 500 g njoka
  • 5 kašika ulja
  • 1,5 l juneće supe
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Bijeli luk, kisele krastavce, šargarepu i celer isjeći na štapiće, a crni luk na krupnije komade.
2. Tankim, špicastim nožem izdubiti junetinu na više mijesta pa je špikovati štapićima šargarepe, kiselih krastavaca, celera i bijelog luka. Zatim meso uvezati kuhinjskim koncem da zadrži željeni oblik i premazati ga senfom.
3. Pripremljeno meso propržiti sa svih strana na vrelom ulju. Dodati crni luk i povrće preostalo od špikovanja, naliti junećom supom i bijelim vinom pa začiniti po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omjekša, a tečnost napola ne uvri.
4. Dinstano meso izvaditi iz safta i ostaviti da se ohladi te ga isjeći na parčad debljine 1 cm.
5. Povrće zajedno sa saftom u kome se dinstalo izmiksati i vratiti u šerpu. Potom dodati parčad mesa i sve kratko prodinstati.
6. Njoke obariti u slanoj vodi i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana