Svinjetina na kineski način

by | 24 Decembra, 2013

svinjetna

Sastojci:

  • 1 veći svinjski file
  • 200 g pirinča
  • 500 g zamrznute mješavine
  • za kinesko jelo
  • 50 g gustina
  • 1,5 dl paradajz soka
  • 0,5 dl soja sosa
  • 2 kašike vorčester sosa
  • 50 g kikirikija
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1/2 kašičice đumbira
  • mješavina začina
  • ulje

Priprema:
1. Svinjski but isjeći na kockice, preliti ga mješavinom soja i vorčester sosa te ostaviti da se marinira 30 min.
2. Svinjetinu zajedno s marinadom propržiti na vrelom ulju da porumeni. Potom dodati pasirani bijeli luk i đumbir te sve zajedno kratko propržiti.
3. Zatim dodati kineski miks i kikiriki pa nastaviti s prženjem miješajući dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Posebno sjediniti sok od paradajza s gustinom i šećerom pa dodati prženim sastojcima. Začiniti po ukusu i nastaviti s dinstanjem miješajući dok se ne dobije željena gustina.
5. Pirinač obariti u slanoj vodi, a zatim ga procijediti i poslužiti kao prilog.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept