Svinjski file u pivu

by | 29 Maja, 2013

Sastojci:

  • 3 svinjska filea
  • 1 veza peršuna
  • 2 glavice crnog luka
  • 7 češnja bijelog luka
  • 1 dl ulja
  • 1,5 dl soka od paradajza
  • 1,5 dl piva
  • 1,5 dl vode
  • brašna po potrebi
  • 1 kašičica šećera
  • mešavina začina, biber

Priprema:

1. Svinjske filee poprečno isjeći na parčad širine 4 cm. Istanjiti ih tučkom za meso i oblikovati u medaljone. Na kraju ih začiniti po ukusu i uvaljati u brašno.
2. Crni luk očistiti i isjeći na rebarca, a bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
3. Vatrostalnu posudu nauljiti pa dno prekriti redom medaljona. Posuti ih sa malo peršuna, crnim i bijelim lukom, te isti postupak ponoviti još jednom kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Posebno sjediniti ulje, sok od paradajza, pivo, vodu, šećer i začine po ukusu.
5. Pripremljenu mješavinu preliti preko šnicli, prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni 40 min. Zatim skinuti foliju i šnicle još malo zapeći.

Izvor: Dobra hrana