Teleći perkelt

by | 21 Augusta, 2013

Teleci-Perkelt

Sastojci:

  • 600 g teletine od buta
  • 1 korijen bijele zeleni
  • 1/2 glavice celera
  • 3 kašike pirea od paradajza
  • 1 dl biljne pavlake
  • 5 dl juneće supe
  • 30 g parmezana
  • 1 limun
  • začin C, biber

Za prilog:

  • 800 g krompira
  • 3 češnja bijelog luka
  • 50 g putera
  • 150 ml slatke pavlake
  • 1/2 veze vlašca
  • začin C, biber

Priprema:

1. Teletinu isjeći na kocke, korijen celera i bijele zeleni izrendati na krupno, a koru limuna na sitno rende.
2. Na malo ulja propržiti izrendan celer i bijelu zelen pa kad omekša, dodati teletinu, pire od paradajza i koru limuna te dinstati na umjerenoj temperaturi dok teletina ne omekša, uz povremeno dolijevanje juneće supe.
3. Pred kraj kuhanja umiješati biljnu pavlaku i parmezan, pa začiniti po ukusu.

Prilog:

1. Krompir oguliti, isjeći na kocke i obariti ga u slanoj vodi.
2. Obaren krompir ispasirati i sjediniti sa puterom i biljnom pavlakom, dodati sitno sjeckan bijeli luk i vlašac pa začiniti po ukusu.
3. Gotov teleći perkelt servirati uz prilog od krompira.

Izvor: Dobra hrana