Terina s pečurkama

by | 7 Februara, 2014

terina

Sastojci:

  • 300 g šampinjona
  • 4 deblja parčeta hljeba
  • 1,5 dl mlijeka
  • 100 g krem sira
  • 2 jajeta
  • ulje
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 300 g tankih listova šunke
  • mješavina začina

Priprema:

1. Šampinjone isjeći na deblje listove a zatim propržiti na vrelom ulju da suvišna tečnost uvri.
2. Parčad hljeba isjeći na kocke i preliti mlekom a zatim viljuškom izgnječiti.
3. Izdvojiti 80 g šunke i isjeći na kockice a ostalo ostaviti u komadu.
4. U odgovarajućoj činiji umutiti jaja i krem sir, pa dodati natopljen hljeb, šampinjone, sjeckanu šunku, peršun i začine po ukusu. Polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
5. Manji pravougaoni kalup prekriti papirom za pečenje. Zatim ga obložiti listovima šunke tako da se na krajevima preklapaju a završetke ostaviti da prelaze ivice kalupa.
6. Preko šunke sipati pripremljenu smjesu s pečurkama i poravnati. Odgore prekriti završecima šunke. Pokriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC oko 40 min. Nakon toga proveriti da li se smjesa stegla, pa ako jeste, terinu izvaditi i ostaviti da se ohladi. Zatim je izvrnuti naopačke i isjeći na šnite.

Izvor: epotaizdravlje.rs/posaljirecept