Tikvice punjene pilećim mesom

by | 4 Maja, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

4 tikvice
500 g mljevenog pilećeg mesa
1 glavica crvenog luka
3 čena bijelog luka
100 g riže
1 jaje
700 ml pilećeg bujona
so, biber
list peršuna

Priprema:

1. Tikvice oljuštiti i presjeći na dva dijela i pažljivo izdubiti unutrašnjost (sačuvati za kasnije).
2. Na ugrijanom ulju prodisntati sitno sjeckani crveni luk da omekša i postane proziran. Dodati bijeli luk i kraktko propržiti.
3. Dodati mljeveno meso, začiniti i nastaviti dinstanje dok meso ne promijeni boju. Dodati opranu i oceđenu rižu, kratko propržiti i skloniti sa vatre da se prohladi.
4. U smjesu dodati jaje i sjeckani peršun, pa sve dobro sjediniti.
5. Pripremljenom smjesom napuniti tikvice i položiti ih horizontalno u širu a pliću posudu. Zatim, preliti bujonom ili vodom i kuhati na umjerenoj temperaturi, dok ne omekšaju tj. oko pola sata.
6. Servirati uz kiselo mlijeko ili domaći kečap.

Izvor: Pošalji recept