Tirolska musaka

by | 27 Decembra, 2013

CA: 2011 GLAAD AWARDS

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 srednje tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 200 g šampinjona
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 5 dl jogurta
  • 5 jaja
  • ulje
  • 150 g brašna
  • 150 g feta sira
  • mješavina začina

Priprema:

1. Krompir zajedno s korom obariti, a potom ga procijediti od suvišne tečnosti. Ostaviti da se ohladi pa oguliti i isjeći na kolutove.
2. Tikvice oguliti i isjeći na kolutove. Zatim ih uvaljati u brašno pa u umućena dva jajeta. Pržiti na vrelom ulju najprije s jedne a potom i s druge strane dok ne porumene.
3. Crni luk isjeći na kockice, a šampinjone na listove.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Potom dodati šampinjone i dinstati ih dolijevajući vodu po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Pred kraj dodati paradajz pire, mljevenu papriku i začine po ukusu.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati kolutove krompira. Preko krompira preliti fil od mesa, a zatim rasporediti pržene tikvice tako da se na krajevima djelimično preklapaju.
7. Posebno umutiti jogurt, rendani feta sir i preostala jaja pa preliti tikvice. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept