Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
300 ml tople vode
¼ kocke svježeg kvasca
3-4 kašike maslinovog ulja
4 čena usitnjenog bijelog luka
3 kašike usitnjenog kopra
Priprema:
Kvasac sa šećerom rastvoriti u malo vode, pa ostaviti da nabubri.
U posudi za miješenje pomiješati brašno i so, pa kada je kvasac spreman dodati ga u brašno. Zatim, usuti i ostatak tople vode, te zamijesiti mekano tijesto. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti na narasta na toplom mjestu, oko pola sata.
Tijesto lagano premijesiti i podijeliti na 12 jufkica. Svaku jufkicu fino oblikovati i redati u pleh ili tepsiju. Tako pripremljeno tijesto pokriti i ostaviti desetak minuta da nadođe.
Spremno tijesto blago premazati maslinovim uljem, pa peći u ugrijanoj rerni na 220º C, dok ne dobije zlatno-rumenu boju.
Za to vreme, sjediniti bijeli luk, kopar i maslinovo ulje.
Pečen hljeb izvaditi iz rerne i bogato premazati pripremljenim začinima. Ostaviti da se prohladi pa poslužiti.