Italijanski hljeb s maslinama

by | 22 Jula, 2015

Od ovih mjera možete napraviti tri manja hljeba.

 hljeb f

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Sastojci:

Za fil

– 125 g maslina

– 1 velika kašika maslinovog ulja

– 2 veća prstohvata svježeg timijana

– malo svježeg origana ili bosiljka

– kora jednog limuna

– kora jedne narandže

– so

– biber

Za tijesto

– 4 jajeta

– 1 kašika smeđeg šećera

– ¼ kašičice soli

– 100 ml maslinovog ulja

– 125 ml bijelog vina ili mlijeka

– 250 g brašna

– 2 kašičice praška za pecivo

Za mješavinu sa maslinama

– 180 g crnih maslina

– 180 g zelenih kalamata maslina

– 180 g šunke

– 1 kašika brašna

I još

– malo maslinovog ulja

– malo parmezana

– malo krupne soli

 

Priprema

Najprije umutite jaja sa šećerom i malo soli. Mutite oko tri minuta najjačom brzinom. Polako dodajte maslinovo ulje i nastavite da mutite. Smanjite jačinu miksera, pa dodajte vino ili mlijeko. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno pomiješali. U posebnoj posudi pomiješajte masline s jednom kašikom brašna. Ovo će ih spriječiti da padnu na dno tijesta.

Napravite fil od maslina tako što ćete ispasirati 125 g maslina, inćune, kašiku maslinovog ulja, začinsko billje, koru od limuna i narandže, so i biber.

Dobijeni fil dodajte u tijesto koje ste umutili prethodno. U tijesto dodajte isjeckanu šunku i masline koje ste pomiješali sa brašnom. Rasporedite tijesto u tri mala kalupa za pečenje hljeba ili u jedan veliki.

Pecite u dobro zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Kada izvadite hljeb iz rerne, obilno ga prelijte maslinovim uljem, krupnom solju i parmezanom.

Vratite u rernu na još tri minute.

Izvor: blic.rs

Uživajte!

D. S.