Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Od ovih mjera možete napraviti tri manja hljeba.
Foto: Gulliver/Thinkstock
Sastojci:
Za fil
– 125 g maslina
– 1 velika kašika maslinovog ulja
– 2 veća prstohvata svježeg timijana
– malo svježeg origana ili bosiljka
– kora jednog limuna
– kora jedne narandže
– so
– biber
Za tijesto
– 4 jajeta
– 1 kašika smeđeg šećera
– ¼ kašičice soli
– 100 ml maslinovog ulja
– 125 ml bijelog vina ili mlijeka
– 250 g brašna
– 2 kašičice praška za pecivo
Za mješavinu sa maslinama
– 180 g crnih maslina
– 180 g zelenih kalamata maslina
– 180 g šunke
– 1 kašika brašna
I još
– malo maslinovog ulja
– malo parmezana
– malo krupne soli
Priprema
Najprije umutite jaja sa šećerom i malo soli. Mutite oko tri minuta najjačom brzinom. Polako dodajte maslinovo ulje i nastavite da mutite. Smanjite jačinu miksera, pa dodajte vino ili mlijeko. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno pomiješali. U posebnoj posudi pomiješajte masline s jednom kašikom brašna. Ovo će ih spriječiti da padnu na dno tijesta.
Napravite fil od maslina tako što ćete ispasirati 125 g maslina, inćune, kašiku maslinovog ulja, začinsko billje, koru od limuna i narandže, so i biber.
Dobijeni fil dodajte u tijesto koje ste umutili prethodno. U tijesto dodajte isjeckanu šunku i masline koje ste pomiješali sa brašnom. Rasporedite tijesto u tri mala kalupa za pečenje hljeba ili u jedan veliki.
Pecite u dobro zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Kada izvadite hljeb iz rerne, obilno ga prelijte maslinovim uljem, krupnom solju i parmezanom.
Vratite u rernu na još tri minute.
Izvor: blic.rs
Uživajte!
D. S.