Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
12 suhih listova za lazanje
350 g sitnog sira
40 g parmezana
200 g kačkavalja + 150 g za posipanje
100 g buđavog sira
50 ml maslinovog ulja
30 g putera
2 čena bijelog luka
400 g pelata paradajza
1 kašičica šećera
prstohvat bosiljka
so
Priprema:
U dubljoj posudi sjediniti sitni sir, izmrvljeni buđavi sir, rendani kačkavalj i parmezan, pa dobro izmiješati.
U veću šerpu sipati dosta vode, dodati dvije kašičice soli i kuhati dok ne proključa. Spuštati po nekoliko listova lazanja i kuhati ih dok ne omekšaju. Zatim ih vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocijedili od viška tečnosti.
Posebno u dubljoj tavi zagrijati maslinovo ulje i puter, pa propržiti dva čena bijelog luka, isječenog na listove. Sipati pelat paradajza, dodati kašičicu šećera i bosiljak, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije umak željene gustine.
Na prokuhani list lazanje staviti punu kašiku nadjeva od sira i urolati. Na isti način oblikovati još rolnica.
Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju punjene kanelone. Preliti ih umakom od paradajza i staviti u zagrijanu rernu na 200°C da se peče oko 30 min. Pred kraj pečenja posuti preostalim kačkavaljem i varatiti u rernu dok se sir ne rastopi.
Foto: Guliver/Getty Images