Iz italijanske kuharice: Kaneloni s četiri vrste sira

by | 28 Jula, 2020

Sastojci:

12 suhih listova za lazanje
350 g sitnog sira
40 g parmezana
200 g kačkavalja + 150 g za posipanje
100 g buđavog sira
50 ml maslinovog ulja
30 g putera
2 čena bijelog luka
400 g pelata paradajza
1 kašičica šećera
prstohvat bosiljka
so

Priprema:

U dubljoj posudi sjediniti sitni sir, izmrvljeni buđavi sir, rendani kačkavalj i parmezan, pa dobro izmiješati.

U veću šerpu sipati dosta vode, dodati dvije kašičice soli i kuhati dok ne proključa. Spuštati po nekoliko listova lazanja i kuhati ih dok ne omekšaju. Zatim ih vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocijedili od viška tečnosti.

Posebno u dubljoj tavi zagrijati maslinovo ulje i puter, pa propržiti dva čena bijelog luka, isječenog na listove. Sipati pelat paradajza, dodati kašičicu šećera i bosiljak, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije umak željene gustine.

Na prokuhani list lazanje staviti punu kašiku nadjeva od sira i urolati. Na isti način oblikovati još rolnica.

Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju punjene kanelone. Preliti ih umakom od paradajza i staviti u zagrijanu rernu na 200°C da se peče oko 30 min. Pred kraj pečenja posuti preostalim kačkavaljem i varatiti u rernu dok se sir ne rastopi.

Foto: Guliver/Getty Images