
Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
– 20 kanelona
– 400 g pilećeg bijelog mesa
– 1 glavica crvenog luka
– 150 g šampinjona
– 1 mrkva
– 50 g putera
– 2 kašike brašna
– 6 dl mlijeka, ulje
– 20 g parmezana
– 200 g kačkavalja
– 100 g kečapa, so
Priprema:
1. Pileće bijelo meso samljeti.
2. Crveni luk i šampinjone isjeći na kockice, a mrkvu izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti crveni luk i mrkvu, a zatim dodati mljevenu piletinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša.
4. Potom dodati šampinjone, začiniti po ukusu i dinstati dok gljive ne omekšaju.
5. Posebno u šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko miješajući žicom dok se ne zgusne. Na kraju dodati parmezan i začine po ukusu.
6. U fil od mesa dodati tri ravne kašike bešamel sosa i promiješati.
7. Pripremljenim filom od piletine napuniti kanelone.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti u i nju sipati polovinu bešamel sosa. Preliti ga kečapom pa odozgo utisnuti punjene kanelone. Posuti ih rendanim kačkavaljem i preliti preostalim bešamelom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C 35 min.
IZVOR: POŠALJI RECEPT