
Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Foto: Pixabay
Sastojci:
500 g tjestenine po želji
350 g mladih tikvica
1 manja glavica crvenog luka
80 g pančete
20 g parmezana
4 dl neutralne pavlake
2 čena bijelog luka
3 kašike ulja
mješavina začina, biber
Priprema:
1. Tikvice oprati, odsjeći im vrhove, a potom ih zajedno sa korom izrendati na krupno rende.
2. Crveni luk sitno isjeckati, a bijeli luk ispasirati.
3. Pančetu isjeći na tanke štapiće.
4. Na malo ulja propržiti crvrni i bijeli luk, dodati pančetu te i nju kratko propržiti.
5. Kada pančeta porumeni, dodati tikvice i dinstati ih dok ne omekšaju.
6. Zatim dodati neutralnu pavlaku, parmezan i začine po ukusu te kuhati na umjerenoj temperaturi 10 minuta dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
7. Tjesteninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, a potom je procijediti od suvišne tečnosti.
8. Obarenu tjesteninu preliti pripremljenim umakom.
Savjet plus: Ako za pripremu jela koristite starije tikvice, ogulite ih i očistite od sjemena.
IZVOR: POŠALJI RECEPT