Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Vrijeme je da dobro poznati, tradicionalni pesto sos malo izmijenimo i probamo novu verziju ovog sosa, ali sa orasima.
Sastojci:
-1 čehna bijelog luka
– morska so
– 6 grančica svježeg majorana (samo listovi)
– 100 grama očišćenih oraha
– 225 ml ekstradjevičanskog ulja
– 50 grama parmezana + malo za posluživanje
Priprema:
Izgnječite bijeli luk s prstohvatom soli u avanu. Dodajte listove majorana i krupno sjeckane orahe. Sve sastojke dobro izgnječite tako da dobijete ujednačenu zrnastu masu, a tada dodajte 75 ml ulja i nastavite da gnječite. Zatim, postepeno dodajte ostatak ulja, miješajući i lagano gnječeći dok ne dobijete prilično rastresit pesto sos. Narendajte parmezan i opet dobro promiješajte. Skuhajte željenu tjesteninu i prelijte napravljenim sosom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs