Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
Priprema:
1. Špinat očistiti i obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti i sitno isjeckati.
2. Na ulju propržiti brašno i bijeli luk, a zatim dodati špinat te i njega kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Na kraju skloniti sa ringle, začiniti i ostaviti da se ohladi.
3. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 5 mm. Okruglim zupčastim nožem isjeći kvadrate 10×10 cm. Unutar svakog kvadrata zasjeći dva suprotna ugla, a potom ih unakrsno preklopiti da se dobije okvir na pitici.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane prazne pitice. Unutar okvira od tijesta sipati po dvije kašike špinata i odozgo razbiti jedno prepeličje jaje. Okvire premazati umućenim jajetom.
5. Pitice peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana